Британският премиер Тереза Мей заяви, че за разлика от своите колеги в

...
 Британският премиер Тереза Мей заяви, че за разлика от своите колеги в
Коментари Харесай

Тереза Мей: Пред Великобритания се открива светло бъдеще

 Британският премиер Тереза Мей  заяви, че за разлика от своите сътрудници в Европейски Съюз, не се усеща тъжна през днешния ден. По нейните думи не е нужен втори референдум във Англия за принадлежността към Европейски Съюз.
По-рано денем Европейският съвет  одобри договорката за раздялата  с Обединеното кралство.

Попитана дали споделя тъгата на останалите държавни и държавни ръководители от Европейски Съюз, изразена през днешния ден съвсем единомислещо, Мей отговори негативно. Разбирам, че другите са тъжни. За нас значимото е да продължим напред, добави министър председателят. Мей избегна явен отговор на въпроса дали би подала оставка, в случай че съглашението за отдръпването наВеликобритания от Европейски Съюз не бъде подкрепено в английския парламент.

На конференция след днешното съвещание на Европейския съвет тя уточни, че е цялостна с оптимизъм за бъдещето на своята страна, както и че пред Англия се открива ярко бъдеще.

По нейните думи се чака преди Коледа Камарата на общините в английския парламент да се произнесе по постигнатото съглашение. Тя посочи, че това е единственото допустимо съглашение и предоговаряне не може да се чака.

Британците не желаят повече да спорят, а договорка, която дава отговор на резултата от референдума. Постигнахме допустимо най-хубавото съглашение. Най-добрите дни са пред нас. Парламентът в Лондон е задължен да извърши волята на гласоподавателите. Хората взеха решение да напуснем Европейски Съюз и имам вяра, че доверието в политиците ще бъде непокътнато с поддръжка за постигнатата договорка, сподели Мей.

По нейните думи, в случай че съглашението не получи нужната поддръжка, това би довело до повече разделяне и неустановеност.

Споразумението за Brexit не предстои на предоговаряне, каза още британският министър председател Тереза Мей. Ако хората си мислят по някакъв метод, че ще има още едни договаряния, това не е по този начин, сподели тя пред публицисти в Брюксел.

Това е съглашението, то е резултат от тежки и сложни договаряния през забележителен интервал от време. И както беше казано, това е договорката, която е на масата. Това е допустимо най-хубавата договорка. Това е единствената допустима договорка, акцентира Мей. 

Британският министър на външните работи  Джереми Хънт  определи като " предизвикателство " постигането на аритметично болшинство в Народното събрание, с цел да бъде утвърдено съглашението на английския министър председател Тереза Мей. Същевременно обаче той отхвърли тезата, че документът основава " доста огромни опасности " за Обединеното кралство, съобщи Ройтерс. Засега аритметиката наподобява предизвикателство, само че през идващите две седмици може да се трансформират много неща ", сподели той през днешния ден в изявление за Би Би Си. Според мен обаче моите сътрудници ще се съобразят с националния интерес, добави той.

Канцлерът на Германия  Ангела Меркел  назова съглашението за Brexit " дипломатически шедьовър ", който става основа за " проведена разлъка ". Тя добави, че към момента съжалява за решението на британците да изоставен Европейски Съюз след 45-годишно участие.

" Мисля, че бе реализиран един дипломатически шедьовър ", сподели Меркел за съглашението, което цели оставащите 27 страни от Европейски Съюз да запазят " доста близки връзки " с отиващата си Англия. Германският канцлер призна, че изпитва " известно задоволство " от сключването на договорката, само че не пожела да дава мнение дали тя ще бъде предоговаряна, в случай че Камарата на общините я отхвърли.

Испания е в по-силна позиция по гибралтарския въпрос, откакто през днешния ден европейските водачи утвърдиха контракта за излизането на Англия от Европейски Съюз и обрисуваха рамката на бъдещите връзки. Това съобщи на конференция в Брюксел испанският премиер  Педро Санчес , представен от Ройтерс. " По този метод Испания ще договаря с Обединеното кралство по гибралтарския въпрос от позиция на силата ", съобщи Санчес.

Гибралтар е английска отвъдморска територия от 1713 година, само че Мадрид води разногласия за нея.

(по БТА)
По публикацията работи: Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР